4 redenen waarom IK vegetariër ben geworden

Op de middelbare school had ik een vriendinnetje dat geen vlees of vis at. Bij haar thuis kreeg ik een documentaire te zien over de manier waarop kippen worden geslacht en hoe dieronvriendelijk dat eraan toegaat. Daarna heb ik 2 weken geen vlees durven te eten, maar vervolgens vervaagde de informatie weer naar de achtergrond. Voor ik het wist zat ik weer aan de kipnuggets. Hoewel dierenleed voor mij zeker wel een reden is voor mij om het vlees en de vis te laten staan, is dit bij lange na de enige reden niet.

In de zomer van 2017 ben ik me meer gaan verdiepen in milieuvervuiling en gezondheid. De eerste documentaires die ik daarover zag waren Cowspiracy (2014) en What the Health (2017). De makers van de eerste documentaire onderzoeken de invloed van veehouderij op klimaatverandering en hoe milieuorganisaties met informatie omgaan. What the Health onderzoekt in hoeverre vlees en zuivelproducten een gevaar zijn voor je gezondheid. Ik ben me ervan bewust dat er veel kritiek is gekomen op bepaalde punten die in de documentaires naar voren komen. Het internet staat er vol mee, dus daar richt ik me vandaag niet op. Ik deel graag welke redenen voor mij de doorslag gaven om mijn vlees- en visconsumptie te beperken. En geloof me, het zijn er eigenlijk nog veel meer. Maar als je er interesse in hebt, ga de documentaires kijken, ze staan allebei op Netflix.

1. De impact die veehouderij heeft op het milieu.
De uitbreiding van veehouderij en landbouw is de belangrijkste reden waarom regenwouden verdwijnen in Latijns-Amerika. Daarnaast is de veehouderij verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en daarmee hebben ze een groter aandeel dan transport. Meer weten over dit punt, klik hier!

2. Dierenvoer boven voedsel voor mensen.
Het verbouwen van voedsel voor dieren gaat ten koste van het verbouwen van voedsel voor mensen. Zouden we alle gewassen die nu voor dieren voor gebruikt voor mensen gaan gebruiken, dan zou praktisch gezien de hele wereldbevolking daarvan kunnen eten. Dit wordt aangestipt in Cowspiracy.

3. Dierenleed.
Ja, ik noem hem toch nog even. Ik heb het niet alleen over de manier waarop dieren geslacht worden om vervolgens op ons bord te belanden. Ik heb het ook over het feit dat koeien kalfjes moeten krijgen, omdat hun melkproductie anders niet op gang komt. Stieren willen we boeren niet, dus die worden snel afgemaakt. Zolang de koe maar melk produceert. De documentaire Earthlings gaat nog dieper in op dierenleed. Omdat hij zo gruwelijk schijnt te zijn heb ik hem zelf nog niet gezien.

4. Waterverbruik voor een stukje vlees.
Het produceren van een klein stukje vlees kost mega veel water. Maar dan ook echt méga veel. Klik maar eens hier. En dat terwijl er op andere plekken op de aarde mensen extreme droogte moeten doorstaan.

Dit verhaal is echt niet bedoeld om je voor de oren te meppen als je wel vlees of vis eet. Als ik uit eten ga en ik heb echt zin in carpaccio, een broodje zalm of een avondje sushi, dan doe ik dat gewoon. Op die manier houd ik het voor mezelf, en voor Tim, realistisch. Misschien dat ik dat over een tijdje ook niet meer doe, maar ik denk dat cold Turkey helemaal geen vlees/vis meer (terwijl we het wel erg lekker vinden) ervoor zou zorgen dat het ons tegen gaat staan. Op deze manier hopen we dat te voorkomen. Eet jij wel vlees/vis? Of juist niet? Ik ben benieuwd naar je overtuigingen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.