Tasty testen: MACARONS!

Zelf vind ik het best leuk om te koken, maar ik kook ook gerust een hele week met alleen maar sausjes uit pak. Misschien kan ik mezelf dus het beste omschrijven als een ‘luie kok’, met zo nu en dan een culinaire uitspatting. Via Facebook zie ik regelmatig video’s van Tasty voorbij komen, waarin er in no time – en zonder al teveel moeite – een waanzinnig gerecht op tafel verschijnt. Dat staat mij dus wel aan, hoewel ik me ook afvraag of het allemaal net zo simpel is als zij het doen lijken. Vandaar dat ik deze video als inspiratie gebruik en strawberry cheesecake macarons ga (proberen) te maken.

Mijn eerste uitdaging was dat ik uit moest berekenen hoeveel van de ingrediënten ik nodig had. In de video worden die namelijk aangegeven in oz of cups, maar in Nederland zit dat weer anders. Goed om op te letten: een cup suiker is niet hetzelfde als een cup poedersuiker! Voor het gemak zal ik de ingrediënten er ook in de Amerikaanse maat bij zetten, dan weet je direct of mijn berekeningen kloppen.

Ingrediënten.
Voor de buitenkantjes:
1. 3 eiwitten
2. 1/4 cup kristalsuiker (= 50 gram)
3. 1 3/4 cup poedersuiker (= ongeveer 220 gram)
4. 1 cup amandelmeel (= 130 gram)
5. rode kleurstof

Voor de vulling:
1. 8 oz cream cheese (= ongeveer 230 gram)
2. 1 cup poedersuiker (= 125 gram)
3. 2 eetlepels melk
4. aardbeienjam

Bereiding.
Ik heb zoveel mogelijk de bereiding volgens de video aangehouden. De eerste stap was daarom het opkloppen van de eiwitten, waar je na een tijdje suiker bij toevoegt. Hiermee maak je meringue. Bij een goede meringue moet je de kom kunnen omdraaien boven je hoofd, zonder dat de inhoud naar beneden valt. Zoals te zien op de foto hierboven is het splitsen van de eieren niet helemaal goed gegaan: er kwam een klein beetje eigeel mee. Ik was bang dat mijn meringue daarom zou mislukken, maar gelukkig kwam het nog goed.

Heb hierbij vooral heel veel geduld: als je op het punt staat om te denken dat het niet meer gaat lukken, ben je dichtbij het einde!

Daarna voegde ik het amandelmeel en de poedersuiker toe. Dit roerde ik om met een pannenlikker, om de meringue luchtig te houden (ook gewoon zoals het filmpje het voordeed hoor, ik zit hier nu niet wijs te doen). Toen ik een goed beslagje had, splitste ik dat in tweeën: aan een van de twee voegde ik rode kleurstof toe.

Ik dacht altijd dat je heel zuinig moest zijn met rode kleurstof, omdat het heel ‘sterk’ is. Dat viel me echt tegen, ik heb bijna het halve tubetje erin leeg geknepen!

Vervolgens gebruikte ik twee kopjes als ‘zakjeshouder’, zodat ik het beslag er nog enigszins netjes in kreeg. Daarna kwamen er even geen foto’s meer, omdat ik letterlijk van top tot teen onder het beslag zat. Wat een zooitje maakte ik ervan. Dat zooitje is ook terug te zien op de bakplaat. Als ik het beslag in het filmpje zie, denk ik ook dat dat een stuk vloeibaarder was (en daarmee makkelijker op te spuiten) dan het mijne. Volgende keer toch wat minder amandelmeel toevoegen? De rode kleurstof is ook bijna niet meer terug te zien, dus mijn tip: als je denkt dat je genoeg kleurstof hebt toegevoegd, knijp nog een keer goed in de tube!

Ik weet niet of ik gewoon motorisch gestoord ben, of dat Tasty een wel heel onrealistisch beeld schept (mooie rondjes maken zonder zo’n spuitmondje). Ik hoopte dat ze een beetje zouden opknappen tijdens het ‘rusten’. Tijdens dat uurtje maakte ik alvast de vulling van de cream cheese, poedersuiker en melk.

De vulling was een stuk makkelijker! Kwestie van bij elkaar gooien en klaar. Het ging de koelkast in en toen moest ik nog zo’n 40 minuten wachten voordat de buitenkantjes de oven in konden. Kon ik mooi even de keuken opruimen, want zoals je ziet was dat inmiddels wel nodig. Ik zorgde ervoor dat ik de oven ook alvast voorverwarmde op 140 graden.

Vlak voordat ik de eerste lading de oven in schoof had ik er al niet veel vertrouwen meer in. In de video waren de buitenkantjes inmiddels helemaal glad, maar die van mij waren allesbehalve dat. Het leek ook alsof mijn beslag een beetje korrelig was: ik had het eigenlijk ook door een zeef moeten gooien, maar die had ik helaas niet.

De eerste lading kwam er zo uit. Tot mijn verbazing zijn ze wel de lucht in gegaan, maar zoals je ziet zijn ze ook nog behoorlijk korrelig. Verder was ik erg ongeduldig, want zodra ze de oven uitkwamen wilde ik zien of ze los kwamen van het folie. Hiermee trok ik er al 3 kapot. De onderkant bleek nog niet helemaal goed te zijn, dus schoof ik ze terug op een roostertje (in plaats van een bakplaat).

 

 

Uiteindelijk lijkt het dan toch wel een beetje op een (grote) macaron, al is de rode kleurstof ver te zoeken. De vulling is heerlijk: dieper binnenin zit ook nog een beetje aardbeienjam. Het enige verbeterpuntje is dat het de volgende keer iets steviger mag (meer poedersuiker toevoegen).

Conclusie.
Misschien had ik moeten beginnen met normale macarons en niet direct de strawberry cheesecake versie. Het is in ieder geval overduidelijk dat Tasty het een stuk makkelijker doet lijken dan het is. Ik ben nog geen Ladurée bakker, maar ach, ik heb het geprobeerd! De volgende keer ga ik op zoek naar een Nederlands recept, zodat ik zeker weet dat ik overal de goede hoeveelheden van gebruik. En ik moet een zeef kopen. Misschien worden ze dan mooier en minder korrelig.

Ik heb er even over getwijfeld of ik dit moest posten: het licht voor de foto’s was niet fijn en de macarons zelf zijn dus ook niet fantastisch gelukt. Toch heb ik besloten het online te knallen (obviously); onderschrijf ik direct dat ik geen culinair wonder ben. In ieder geval een tip: ga ze vooral proberen te maken voor de lol, niet omdat je ze echt nodig hebt op een feestje of zo. Beetje jammer als je met lege handen komt te staan. Heb jij wel eens macarons gemaakt? En lukte het? Ik ben echt benieuwd, haha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.