5 manieren om een lange (trein)reis te overleven

Je staat op het punt om een lange treinreis of vlucht te maken, of misschien ga je met de auto naar Kroatië of Spanje. Wat je ook te wachten staat, het wordt een lange zit! Ik deel graag een aantal tips om een lange reis te overleven, zodat we aan het eind van de zomer vooral kunnen terugkijken op heel veel leuks en gezelligs (en niet op die doodsaaie reis).

overleven1

Neem eten mee!
Dit geldt echt voor alle vervoersmiddelen. Denk er goed over na hoe lang je reis precies gaat zijn en of je onderweg de mogelijkheid hebt om ergens eten en drinken te halen. Als je – net als ik – gaat interrailen dan denk je daar misschien niet zo over na, maar sommige treinreizen duren meer dan 8 uur. Met een beetje pech heb je hele krappe overstaptijden (of moet je 8 uur lang in dezelfde trein zitten). Ik ga hamsteren!

Spelletjes.
Ik kom echt uit een spelletjes familie en kan dan ook uren spelletjes spelen! Hopelijk geldt dit ook voor mijn reisgenoten, want hier heb je (in de meeste gevallen) wel anderen voor nodig. Wat zijn nou handige spelletjes om onderweg te spelen?

overleven4

– Exploding Kittens: een kaartspelletje dat misschien wat lastig wordt in de auto, maar in het vliegtuig/trein is het zeker goed te spelen. Iedere speler begint met 5 kaarten en bij elke beurt moet er een kaart uit de pot worden getrokken. Een van de kaarten die je kunt trekken, is de exploding kitten. Trek je deze kaart, dan lig je uit het spel. De rest van de kaarten kunnen je beschermen tegen de exploding kitten, of juist de andere speler
– 30 seconds: op een kaartje staan 5 bekende personen of gebruiksvoorwerpen (afhankelijk van de versie die je speelt) en in 30 seconden moet je aan je team zoveel mogelijk van je kaartje omschrijven. Voor alle goed geraden antwoorden krijg je als team 1 punt. Er hoort een bordspel bij, maarrrr… tegenwoordig bestaat er ook een app, waardoor je alleen je telefoon nodig hebt om dit spel te kunnen spelen.

Lezen.
In de auto word ik altijd snel misselijk van lezen, maar ik weet dat dit niet voor iedereen geldt. Bovendien heb je van wagenziekte (over het algemeen) geen last in de trein of het vliegtuig, dus kun je losgaan! Zelf twijfel ik er op dit moment over om een e-reader aan te schaffen, omdat het wel een heleboel plek in mijn tas zou schelen.

overleven3

Een aantal boekentips:
– Shopaholic serie (Sophie Kinsella): al vrij bekend, maar inmiddels zijn er heel wat boeken van Rebecca a.k.a. shopaholic. Rebecca is verslaafd aan winkelen en doet er echt alles voor om die nieuwe tas te kunnen kopen. Ze is constant hartstikke blut en ook een tikje awkward, maar het is heerlijk geschreven.
– Frieda Klein serie (Nicci French), voor als je houdt van thrillers. Het lekkere aan deze boeken is dat het een serie van inmiddels 8 boeken is, beginnend met Blauwe Maandag. Omdat de hoofdpersonen hetzelfde blijven in alle 8 de boeken, leest het makkelijk weg als je er eenmaal aan begonnen bent. Inmiddels is de serie afgelopen en bij het laatste deel (De dag van de doden) vond ik het echt jammer dat het was afgelopen.
– Harry Potter (J. K. Rowling). Echt waar, ik lees ze ieder jaar opnieuw. In de zomer lees ik ze aan een stuk door (al moet ik nu gaan bedenken of ik het voor elkaar krijg alle delen in mijn backpack te stouwen, ik denk het zomaar niet…). Rond kerst kijk ik altijd alle films opnieuw, het blijft leuk. Verder ben ik niet obsessed.

Muziek/serie.
Zowel Netflix als Spotify geeft de optie om series/playlists te downloaden, zodat je ook offline door kunt kijken en luisteren. Nadeel is wel dat het veel ruimte op je telefoon inneemt en daarom is het met mijn eigen iPhone niet echt een optie. Ik hoop stiekem op WiFi in de treinen, zodat ik toch lekker series kan kijken en muziek kan luisteren zonder mijn 4G er doorheen te knallen.

overleven2

Travel journal.
Ik schreef al eerder over het bijhouden van een travel journal. Dit is een boekje/schriftje waarin je al je vakantiebelevenissen kunt bijhouden. Deze tip is dus vooral voor de terugweg: schrijf, teken, kleur, verf, plak alles in wat je op vakantie hebt gedaan/verzameld en wat je vooral niet wilt vergeten. Voor de interrailers natuurlijk handig om de bestemming waar je vandaag komt te verwerken, terwijl je op weg bent naar je nieuwe bestemming. Ga je met het vliegtuig/auto op vakantie, dan is dit vooral een tip voor de terugweg! (Of: neem wat foto’s/afbeeldingen, pennen en een lijmroller mee en ga je voorbereidingspagina’s maken! – Als je op het linkje hierboven klikt, dan kun je zien hoe ik dat gedaan heb).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.