10x: waarom juf zijn zo leuk is!

2 jaar geleden ben ik aan de pabo begonnen. Of nouja, een verkorte versie ervan, zodat ik hem dankzij mijn vooropleiding(en) in twee jaar kon afronden. Ik heb tijdens mijn stages alvast mogen ontdekken waarom het zo ontzettend leuk is om juf te zijn. Eerder heb ik al eens met jullie gedeeld hoe een gemiddelde dag van een stagiaire/pabo-student eruit zag, vandaag deel ik waarom juf/meester het beste beroep van de wereld is.

1. Kinderen zijn spontaan. Ze roepen spontane dingen door de klas en hoewel dat natuurlijk niet altijd de bedoeling is, zijn die spontane opmerkingen juist wel erg grappig. Op Sinterklaasochtend maakten we klei van scheerschuim en maizena, en op het moment dat een meisje dat zag riep ze:

“Oh, dat gebruikt mijn moeder altijd om haar spleet mee te scheren.”

2. Het wordt geaccepteerd als je liever kinderboeken leest (Mees Kees, Superjuffie, Hoe overleef ik…?), kinderprogramma’s kijkt (Jeugdjournaal, Disney films, …) of bepaalde YouTubers volgt (Dylan Haegens, Monica Geuze, Beautynezz). Dat is dan namelijk gewoon ter voorbereiding op je lessen, of om goed op de hoogte te blijven waar de jeugd mee bezig is, hihi.

IMG_5296

3. Kinderen verrassen je, elke dag weer. Op mijn huidige school geef ik, naast groep 5, ook de plusgroepen les. Tijdens een van de laatste lessen kwamen twee leerlingen uit groep 8 ineens binnen met maizena, water en kleurstof, waar we het volle uur experimentjes mee hebben gedaan. Ik houd ervan!

4. Als je gaat verhuizen hoef je geen behang te kopen. Met alle tekeningen en knutselwerkjes (vooral bij de kleuters) kun je een heel eind komen.

5. Kinderen zijn eerlijk. “Hé juf, waarom is je haar wit?” klinkt misschien niet zo fijn, maar dit meisje vertelt het je tenminste wel als je je droomshampoo niet goed hebt ingewreven.

6. En kinderen vertellen het je ook als je per ongeluk op een hagelslagje bent gaan zitten en er een vlek op je broek zit.

“Juf, er zit een vlek op uw bil.”

7. Soms krijg je als leerkracht iets gedaan bij een kind wat eerder niet lukte. Zo had een meisje uit mijn groep extreme faalangst en was heel nerveus als de onderwijsassistent de leestoetsen kwam afnemen. Toen ik het echter zelf met haar ging doen en daar de tijd voor nam, las ze ineens 3 niveaus hoger dan de laatste keer, onwijs knap! Dat zijn mooie momenten.

8. Kinderen zijn op jonge leeftijd al bezig met de liefde. Zo onderschepte ik een tijdje geleden een briefje van een leerling waarop stond:

Room

Room is overigens een bijnaam en ik ben er helaas nooit achtergekomen wie daarmee bedoeld werd. Dit kwam uit groep 7, niet uit groep 5! 

9. Hoewel lang niet alle leerlingen dit zeggen, doet het mij toch altijd wel even goed als kinderen tegen mij zeggen: “Je bent de liefste juf!” Of dat ze sip kijken als je vertelt dat je volgend schooljaar hun juf niet meer bent en op een andere school gaat werken.

10. En als kinderen aan je vragen:

“Zal ik even een cappuccinootje voor u halen, juf?”

dan smelt mijn koffiehart echt helemaal. En op de zware dagen maakt dat gelijk een heleboel goed!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.