6 dingen om te doen in Dresden Altstadt

Onze eerste interrailstop was in Dresden, Duitsland. In eerste instantie gekozen omdat we van hieruit makkelijk verder konden komen (Polen in), maar de stad had meer te bieden dan wij hadden verwacht.

De geschiedenis van Dresden is erg interessant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leek de stad in eerste instantie gespaard te blijven. Grote bombardementen bleven uit. Aan het einde van de oorlog kwamen er echter twee grote luchtaanvallen van de Britten en Amerikanen. 25.000 mensen kwamen om het leven en ruim 75.000 huizen werden vernietigd. Wat bij mij vooral een bizar beeld opleverde, was dat de bombardementen letterlijk een vuurstorm veroorzaakten: mensen werden de vlammen ingezogen. Hoe vreselijk.

Inmiddels is de stad weer opgebouwd en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Ik deel in deze blogpost 6 dingen die je móet doen als je in deze prachtige stad bent.

Dresden1

Picknicken aan de Elbe

Dresden was de eerste stad waar we terecht kwamen. Na een aantal uur vertraging kwamen we behoorlijk gaar aan, maar wat werden we blij van deze stad. In tegenstelling tot veel andere (grote) Europese steden – waar de oevers vol terrassen zijn gebouwd – is het in Dresden nog mogelijk om in het gras te picknicken. Dat deden we dan ook, en kijk dat uitzicht! Zo mooi!

Dresden2

Frauenkirche

Na de oorlog werden grote delen van de stad herbouwd. De Frauenkirche, een bekende kerk in het centrum van Dresden, werd niet direct herbouwd. De ruïnes bleven staan als monument. Later werd echter besloten dat Dresden haar vooroorlogse uitstraling weer terug moest krijgen: de Frauenkirche werd hersteld, waarbij het ‘oude’ uiterlijk zoveel mogelijk werd teruggebracht in het gebouw.

Dresden3

Bruhl’s Terrace

Vanaf Bruhl’s Terrace – vanaf ons picknickplekje aan de overkant van de rivier – heb je een prachtig uitzicht over de Elbe. Op mijn foto zie je de Elbe niet, maar zie je wel dat als je van plan bent over Bruhl’s Terrace te gaan flaneren, je aan je linkerhand ook nog eens prachtige gebouwen tegenkomt. Ónder deze boulevard kun je echter ook nog het een en ander vinden. Wij hebben dat niet gedaan, simpelweg omdat we het niet wisten (zo jammer!). Dus bij deze de tip: ga op zoek naar Dresden Fortress, een fort onder Bruhl’s Terrace, waar je kunt zien hoe Dresden zichzelf beschermde tegen vijanden. Ook de oudste – nog bestaande – stadspoort is hier te zien. Lijkt me erg interessant!

Dresden4

Hochschule für Bildende Künste Dresden

Wij waren in Dresden aan het einde van een schooljaar. In de Hogeschool van de Kunsten, gelegen aan Bruhl’s Terrace (en dus heel makkelijk te vinden), was in die periode een expositie van ‘recent graduates’. De toegang was gratis en het was echt erg leuk! Op de foto zie je ‘Das Leiden der Dinge’ en op de houten kruizen zijn verschillende ‘dingen’ gespijkerd. Op de 2e van links zie je bijvoorbeeld een bananenschil. Naast de expositie heeft de Hogeschool ook een erg mooie tuin, waar je gratis toegang toe hebt. Leuk om in te picknicken!

Get lost

Dresden Altstadt is niet zo heel erg groot en leent zich er dus uitstekend voor om gewoon lekker te gaan lopen. De oude straatjes zijn erg leuk om doorheen te wandelen en zo kom je vanzelf bij de volgende bezienswaardigheid terecht.

Dresden8

Zwenger

Zwenger was oorspronkelijk een paleis, maar inmiddels is het een museum geworden (met als pronkstuk de Sixtijnse Madonna van Rafaël!). Wij zijn daar niet naar binnen gegaan, maar hebben rondgelopen op het prachtige stukje grond er omheen. Zeker wel een aanrader!

Dresden9

Ben jij al eens in Dresden geweest? Of ben je het misschien van plan?

Dresden Altstadt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.