7 dingen om te doen in Krakow (in de regen)

Krakow is de tweede grote stad van Polen, na de hoofdstad Warsaw. Vraag je echter aan een Pool welke stad je moet kiezen voor je citytrip, dan is de kans groot dat ze je Krakow aanraden. Wij hebben niet lang getwijfeld: naast de citytrip wilden we ook erg graag een bezoek brengen aan Auschwitz, wat vanaf Krakow goed te doen is.

Volgens ons is Krakow een enorm mooie stad, maar wij hebben er helaas niet erg van kunnen genieten. Het regende namelijk pijpenstelen tijdens de paar dagen dat wij er waren, zo hard dat we echt op zoek zijn gegaan naar overdekte activiteiten. Deze blogpost zal daarom een mix zijn van aanraders die ik van andere blogs heb gehaald en activiteiten die wij zelf hebben ondernomen.

Free tour Krakow

De eerste aanrader die ik je wil geven, is het doen van een ‘free tour’. Wij hebben deze geskipt (vanwege de regen dus), maar Krakow is een stad met een interessante geschiedenis. Het is verschillende oorlogen ongeschonden doorgekomen en speelde een belangrijke rol in Nazi-Duitsland. Zoals de naam al zegt: het is een gratis tour. Houd er wel rekening mee dat er aan het einde van de tour een fooi wordt verwacht.

Wawel

Krakow is ontstaan rondom een heuvel, de Wawel. Op de Wawel werden een burcht en een kathedraal gebouwd, die nog steeds te bezoeken zijn. Onderaan de heuvel bevindt zich de drakengrot. Het verhaal gaat dat hier in de Middeleeuwen een draak woonde die elke dag gevoerd werd met schapen/varkens. De toenmalige koning beloofde de hand van zijn dochter aan degene die de draak wist te verslaan. Een dappere schoenmaker durfde dit wel aan en bedacht een slim plan: hij slachtte een schaap en vulde die geheel op met zwavel. Vervolgens naaide hij hem dicht en voerde hem aan de draak. De draak vloog in brand en sprong in de Wisla, de rivier die vlak langs Wawel stroomt. Sindsdien bestaat alleen de grot nog, met een koperen drakenbeeld ervoor.

KrakowRegen6

Get lost

Ook in het centrum van Krakow zou ik zeggen: get lost. Of je nou wil winkelen of de architectuur wilt bekijken, ik vind het altijd lekker om gewoon rond te lopen en dingen te ontdekken.

KrakowRegen4

Florian’s Gate

De Florian’s Gate is het enige overgebleven stukje van de Middeleeuwse stadspoort en maakt deel uit van de ‘Koninklijke Route’. Geen bezienswaardigheid waar je heel lang rond blijft hangen, maar aangezien hij gunstig gelegen is (vlakbij het grote plein en de winkelstraat), zeker de moeite waard om even bij stil te staan.

Rynek Glowny (grote markt)

De grote markt wordt gezien als een van de mooiste marktpleinen van Europa. Aangelegd in de 13e (!!) eeuw, is het ook zeker interessant. De markthal (links) is leuk om doorheen te lopen, het is namelijk echt nog een markt waar verschillende kraampjes staan. Erg gericht op toeristen, dat wel, maar toch leuk om doorheen te lopen. Aan de rand van het plein staat de Mariakerk (rechts).

Joodse wijk Kazimierz

De Joodse wijk Kazimierz is een enorm hippe wijk geworden, met heel veel leuke eettentjes. Binnenkort verschijnt er een artikel over ‘Eten&Drinken’ in Krakow op mijn blog. Veel van mijn aanraders zijn in Kazimierz te vinden. Sowieso is het een erg leuke wijk om doorheen te wandelen (vooral als het niet regent, haha).

KrakowRegen3

Schindler’s Factory

Dé tip voor als het regent: pak een Uber (kost geen drol) en ga naar Schindler’s Factory. Het is een museum over de bezettingstijd door de nazi’s tussen 1939 en 1945. Schindler was de eigenaar van deze fabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog en zette zich in voor de Joodse bevolking, vandaar dat het museum naar hem vernoemd is.

Wij vonden het museum heel mooi opgezet: op chronologische volgorde doorloop je de bezettingstijd in Krakow, voornamelijk gericht op de bewoners van de Joodse ghetto’s. Erg indrukwekkend om te zien en aangezien wij Krakow ook grotendeels bezochten vanwege de WOII geschiedenis, was dit voor ons zeker erg interessant.

Tip: regent het? Kom dan op tijd. Het museum is sowieso een toeristische trekpleister, maar met name als het regent is het er erg druk. Wij hebben nog een uur onder onze parapluutjes moeten wachten tot we naar binnen mochten. Toen bleken we ook echt net op tijd: de kaartjes zijn op een gegeven moment namelijk uitverkocht.

Ben jij al eens in Krakow geweest? Of ben je het misschien van plan?

Krakow

3 thoughts on “7 dingen om te doen in Krakow (in de regen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.