Budapest: 7 highlights in Pest

Budapest is een waanzinnig interessante stad. De stad is in tweeën gesplitst door de Donau: aan de ene kant ligt Buda en aan de andere kant ligt Pest. Vandaag zoom ik in op Pest.

In mijn blogpost over Krakow raadde ik al aan om een ‘Free Tour’ te doen. Ook in Budapest raad ik je dat zeker aan. Wij hebben dat ook gedaan en heeft als voordeel dat je heel veel highlights van de stad te zien krijgt, maar daar ook achtergrondinformatie bij krijgt. Daarnaast zie je ook minder bekende monumenten, gebouwen en leuke plekjes, wat ook erg leuk is. Veel van de informatie die ik in deze post geef, heb ik dan ook van de tour guide gekregen!

Pest9

St. Stephen’s Basiliek

Deze prachtige basiliek is een echte eye-catcher in de stad, maar heeft daarnaast ook een interessante achtergrond. De basiliek is vernoemd naar St. Stephen (joh), de eerste koning van Hongarije. Het is de enige katholieke kerk waar een beeld van een koning in staat (in plaats van een Jezus- of Maria-beeld). De paus heeft daar zelf toestemming voor moeten geven.

De rechterarm van St. Stephen ligt nog steeds in deze kerk (en is ook te bezichtigen). Ieder jaar wordt hij er tijdens de nationale feestdag uitgehaald en meegenomen voor een ere-ronde door de stad.

Ook een grappig feitje: de eerste architect van de basiliek was eigenlijk hartstikke incompetent. De koepel stortte in. Een tweede architect nam het toen over en besloot om de gehele kerk rond te maken (aan de achterkant). Deze architect heeft ook het wereldberoemde ‘Fisher’s Bastion’ ontworpen, te bewonderen aan de andere kant van de Donau (komt binnenkort dus ook voorbij!).

Pest7

Andrassy Ut, Heroes Square & Széchenyi Baths

Andrassy was de eerste burgemeester van Budapest. De hoofdstraat (Andrassy út) is naar hem vernoemd en zijn standbeeld staat bij het beroemde parlementsgebouw.

Andrassy út wordt vergeleken met de Champs Elysées in Parijs. Waar de Champs Elysées eindigt (of begint) met de Arc de Triomphe, vervult het Heroes Square in Budapest eenzelfde functie. Veel bekende winkels zijn uiteraard ook te vinden aan de Andrassy út.

Ben je bij Heroes Square aangekomen, dan ben je ok heel dichtbij de Széchenyi baths. Budapest staat binnen Europa natuurlijk bekend om zijn vele badhuizen en Széchenyi is de meest voordehandliggende keuze voor toeristen. Ik raad je dan ook zeker aan om hier naartoe te gaan.

Tip: bezoek je Budapest in een toeristische periode, kom dan op tijd. Je bent namelijk niet de enige die het badhuis wil bezoeken. Bovendien wordt het ook door (heel veel Britse) toeristen gebruikt als een plek om lekker uit te brakken na een avondje stappen, dus als je wat vroeger in de ochtend komt ben je die drukte in ieder geval voor.

Parlementsgebouw

Het parlementsgebouw is natuurlijk echt hét beeld dat Budapest bij veel mensen oproept. Een groot deel van het gebouw wordt vandaag de dag niet meer gebruikt, omdat er veel meer ruimte is dan nodig.

Aan de voorkant van het gebouw hangt (uiteraard) een Hongaarse vlag, maar óók een vlag van Transsylvanië. Dat maakt deel uit van Roemenië, maar wil liever bij Hongarije horen. Roemenië wil daar niets van weten en de vlag is zelfs verboden in dat land! Interessant om het dus wel aan de voorkant van het parlementsgebouw in Budapest te zien hangen.

Pest2Pest4

Check de architectuur!

Bovenstaande gebouwen zijn ontworpen door Ödön Lechner, gezien als de Hongaarse Gaudí. Erg leuk om zijn gebouwen te zien. Voor degenen die ook al in Bratislava zijn geweest (of van plan zijn daar ook naartoe te gaan): Lechner is ook de architect van de ‘Blauwe Kerk’ in de Slowaakse hoofdstad!

Pest1

Ik vond het ook erg grappig om te zien hoe de zwierige Hongaarse bouwstijl (rechts) contrasteert met de lelijke, vierkante Sovjet bouwkunst. Deze contrasten zie je op veel plekken!

Pest8

Széchenyi Lánchíd (kettingbrug)

Eerst dacht ik: er lopen ongeveer 750 bruggen van de ene naar de andere kant, waarom is die kettingbrug nou zou boeiend? Nou… het is de eerste brug die Buda en Pest met elkaar verbond, waardoor er 1 stad ontstond. Bovendien kent deze brug een interessant verhaal. Op de brug zijn namelijk beelden van leeuwen te zien. Als je die eens goed bestudeert, dan valt het je waarschijnlijk op dat de leeuwen geen tongen hebben. Het viel een kleine jongetje vrij snel op, dus vroeg hij aan de architect waarom dat was. De architect – die dat gewoon compleet was vergeten – werd zo depressief bij deze gedachte dat hij van de brug afsprong.

Dit was alleen nog maar Pest. Er verschijnen over Budapest de komende tijd nog meer artikelen: over Buda, over de WOII geschiedenis, plus natuurlijk nog een artikel met horeca tips. Ben jij al eens in Budapest geweest of wil je er nog eens naartoe?

 

8 thoughts on “Budapest: 7 highlights in Pest

  1. Wat een schitterende foto’s! Ik ben een jaar of 7/8 geleden naar Boedapest geweest en bij het lezen van je artikel komen er weer heel wat herinneringen boven 🙂 Vooral dat parlementsgebouw vond ik geweldig om te zien. Zo’n badhuis bezoeken in Boedapest lijkt me ook heel gaaf om nog eens te doen.

    Liked by 1 person

    1. Dank je wel! Het parlementsgebouw is inderdaad heel imposant! Budapest is sowieso wel een stad waar je vaker dan 1 keer naartoe kan gaan (ik in ieder geval wel, haha), dus zeker doen, dat badhuis! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.