Wenen in 1 dag

Laten we even vooropstellen dat 1 dag in Wenen eigenlijk veel te kort is. Want wat is het een prachtige stad! Ik ga je niet nog een keer uitgebreid vertellen dat je écht een ‘Free Tour’ moet doen, want dat heb ik al twee keer eerder gedaan, maar even heel snel: ook in Wenen kan dat!

Wenen1Wenen6

Schönbrunn (& Sissi museum)

Om maar te beginnen nét buiten het centrum: ga naar Schönbrunn! Het prachtige slot, wat vooral bekend is van Sissi – en ook een Sissi museum huisvest – heeft ook nog eens prachtige tuinen waar je in kunt verdwalen (trust me, I know). Vanwege tijdgebrek zijn wij het Sissi museum niet meer in gegaan, maar heb je meer tijd te spenderen? Zeker doen. Een ticket kost je een tientje.

Wenen2

Park & Palmenhaus

Kijk deze prachtige tuinen! Daarachter ligt het Palmenhaus, waar allerlei exotische planten groeien die je tegen een kleine bijdrage kunt bekijken. Mijn aanrader? Haal een ontbijtje/lunch in de supermarkt (er zit een Spar vlakbij) en plof op een bankje neer om lekker te picknicken!

Ben je uitgekeken in en rondom Schönbrunn, dan kun je heel makkelijk de metro naar het centrum pakken. Stap uit bij de:

Wenen7

Karlskirche

De kerk schijnt een prachtige plafondschildering te hebben: met een lift kun je hoog de koepel in, waar je dit kunt bekijken. Maar ook van buiten is de kerk de moeite waard. Als je in de goede periode in Wenen bent, staan de bomen in de prachtige roze bloei.

Wenen3

Konijnen spotten

Let er eens op! Hoeveel konijnen kom je wel niet tegen in Wenen? Het konijn is een soort symbool geworden, omdat het allereerste aquarel 3D-schilderij gemaakt is van een konijn. Door de hele stad is dit symbool nu te spotten.

Wenen5

Mozart monument

Niet ver van de Karlskirche is dit mooie park te vinden. Je kunt er niet alleen heel fijn picknicken, je kunt er ook het monument van Mozart vinden. De bekende componist is slechts 35 jaar oud geworden: hij leefde in een tijd van ziekte (de pest), wat er ook voor heeft gezorgd dat zijn lichaam niet is teruggevonden. Omdat er zoveel mensen stierven in die tijd, werden er gigantische massagraven gebouwd, waar ook Mozart in verdween. Vandaar dat er in dit park een Mozart-monument is gebouwd, zodat er wel een plek is om hem te herdenken.

Leuk feitje: Mozart woonde in het centrum van Wenen. Omgerekend betaalde hij daar 5.000 euro per maand voor, wat ervoor zorgde dat hij praktisch failliet was op het moment dat hij stierf.

Wenen8

Habsburgs paleis

Op het plein voor het paleis is al een heleboel te zien. Sta je met je rug naar dit balkon, zie je links (aan de overkant van de straat) een beeld van Maria Theresia. Maria Theresia had haar dochter uitgehuwelijkt aan een Franse koning. Tijdens een bezoek aan Versailles was ze zo onder de indruk van de architectuur, dat ze een ‘eigen’ Versailles in Wenen wilde hebben: Schönbrunn.

Na de eerste wereldoorlog was er niks meer van Oostenrijk over en ze grepen zich vast aan de laatste strohalm: Hitler. Op het balkon op de foto heeft Hitler twee toespraken gehouden. Inmiddels heeft Oostenrijk ook een ‘excuus’-monument gebouwd (aan de andere kant van het Habsburgs paleis), voor hun aandeel in de Tweede Wereldoorlog.

Hitler is overigens geboren in Oostenrijk. Hij wilde in eerste instantie kunstenaar worden, maar is twee keer afgewezen voor de kunstacademie.

Ben jij al eens in Wenen geweest of staat het op de planning? Ik ben benieuwd naar je ervaringen of plannen!

15 thoughts on “Wenen in 1 dag

  1. Thanks! 🙂 Het was voor mij de eerste keer dat ik er was, maar ik raad het dus zeker aan. Vooral het Sissi-stukje maakt Wenen wel echt een beetje een sprookje ja!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.