Real life continues…

Foto’s in dit artikel zijn allemaal snel genomen met mijn telefoon en bedoeld om een kleine sfeerimpressie te geven. Geen kwalitatief mooie beelden, helaas.

Terwijl alle vrolijke reisartikelen nog een tijdje doorgaan (want man man man, ik heb echt nog een hele voorraad klaarstaan), vind ik het ook leuk om de reisartikelen af te wisselen met wat recentere artikelen. Vandaag een persoonlijke, omdat mijn leven na de zomervakantie er toch wel een beetje anders uitziet dan vóór de zomer.

Een tijdje geleden verscheen er een artikel waarin ik vertelde dat ik mijn diploma had gehaald én een baan heb als kleuterjuf voor drie dagen in de week. Toen lag er nog een hele zomer voor me en kon ik me nog niet goed voorstellen hoe mijn leven eruit zou gaan zien. En hoewel dat nog steeds lastig is in te schatten (ik ben nog maar net begonnen), deel ik graag hoe de eerste week als leerkracht eruit zag.

Voorbereiding

Een week voordat de school begint voor de leerlingen, zijn alle leerkrachten alweer op school. Tijd om de klas klaar te zetten voordat de kinderen komen, een startvergadering te houden met het hele team, maar voor mij ook tijd om mijn nieuwe collega’s te leren kennen. Best spannend! Gelukkig kan ik alleen maar heel positief zijn: het is een erg leuk, positief team dat mij ook zeker een welkom gevoel heeft gegeven bij binnenkomst. En daarbij: er zijn dit schooljaar 5 nieuwe leerkrachten op school, dus ik kwam niet als enige newbie binnen. Scheelt ook wel weer.

Zenuwen & de eerste dag

De zondag voor de eerste schooldag was ik méga zenuwachtig. Hoe zouden de kinderen zijn? En de ouders? Zou ik ze een beetje in het gareel kunnen houden? Zou ik er geen kwijt raken? (haha ja, dat was (en is) mijn grootste angst). Die nacht heb ik dus ook praktisch niet geslapen, maar ik wist dat ik de dag wel door zou komen op cafeïne en adrenaline. Toen ik maandag binnenkwam, stond daar ook wel een aangename verrassing: ik krijg er op maandag en vrijdag (2 van mijn 3 werkdagen dus) een stagiaire onderwijsassistent bij. Leuke meid en weet volgens mij wel van aanpakken, dus dat is heel prettig. Alleen maar extra aandacht voor de kinderen, dus dat is top!

klas2

Vanaf kwart over 8 druppelden de kinderen naar binnen. Er lagen werkjes op tafel klaar, zodat ze niet doelloos rond zouden hoeven te lopen. Ouders mochten ook nog mee naar binnen, wat mij ook de ruimte gaf om alle kinderen (en ouders) een hand te geven bij de deur. Waar ik ook zenuwachtig voor was: hoe zou ik alle ouders op vriendelijke wijze wegkrijgen? Die angst bleek dus totaal niet reëel, ouders hadden heel goed door wanneer het tijd was om te gaan. Fijn! Ik zou me toch een beetje raar voelen als ik ouders echt weg zou moeten sturen.

Die eerste dag is eigenlijk heel soepel verlopen. Inhoudelijk heb ik nog niet echt lesgegeven, ik heb me vooral gefocust op het leren kennen van de kinderen. Veel (buiten) gespeeld, ook voor de kinderen wel een lekker begin. De kinderen waren namelijk net zo gesloopt aan het einde van de dag als ik, haha.

De rest van de week

Heel gek, maar op dinsdag en woensdag was ik dus vrij. Mijn duo doet de klas dan. Ik vond het ergens ook wel prettig, want ik moest wel even bijkomen (vooral van hoe zenuwachtig ik mezelf had gemaakt tho, want de kinderen waren ontzettend lief!).

Donderdag en vrijdag ben ik lekker verder gegaan met het leren kennen van de kinderen. Ze moeten natuurlijk leren wat ze van mij kunnen verwachten (en andersom net zo). Vrijdagmiddag zijn de kleuters altijd vrij, wat mij de tijd gaf om de thematafel te verbouwen en spullen klaar te leggen. Komende weken werken we rondom de prentenboeken van ‘Agent en Boef’, waarmee we de afspraken in de klas gaan maken. Heel erg leuk, vooral omdat Boef stiekem ‘s nachts in de klas is geweest! Ik ben zó benieuwd wat de kinderen ervan gaan vinden!

klas3

En toen was het weekend. En daar was ik ook aan toe, haha. Ik vind het heerlijk om voor de klas te staan, maar ik vind het ook heerlijk dat ik het niet fulltime doe. Vooral in het begin zal ik mijn ‘extra’ vrije dagen echt nodig hebben om tussendoor op te laden.

Lijkt het je leuk om vaker een inkijkje in de klas te krijgen? Wat meer verdiepend, hoe een dag of lesje eruit ziet misschien? Let me know!

3 thoughts on “Real life continues…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.