Ljubljana: 7 dingen om te checken

Ljubljana werd tegen verwachting in mijn favoriete citytrip bestemming van deze zomer. Het is een enorm schattig stadje en geeft totaal geen hoofdstadgevoel. Het voelt knus en gezellig aan, wat wellicht ook wordt veroorzaakt door het feit dat er geen auto’s in het centrum van de stad mogen rijden.

In Ljubljana hebben we uiteraard ook een ‘free tour’ gedaan, waar we een heleboel hebben mogen leren over de geschiedenis van Slovenië en de hoofdstad in het bijzonder. Pas in 1991 werd het land onafhankelijk, in de periode daarvoor maakte het deel uit van Joegoslavië. Wat voor ons erg makkelijk was, is dat Slovenië sinds 2007 ook de euro als betaalmiddel gebruikt.

Ljub1

Drakenbrug

Voordat deze bekende brug er was, bestond er een houten bruggetje die je de mogelijkheid gaf om de Ljubljanica rivier over te steken. Tijdens een aardbeving (die ongeveer eens in de 100 jaar plaatsvinden) stortte deze echter in en moest er een nieuwe voor in de plaats komen. Dit was in de tijd dat Slovenië deel uitmaakte van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, dus die hadden voor het zeggen wat er moest gebeuren. Ze besloten dat Ljubljana wel mocht proberen een brug neer te zetten met beton: dit was iets wat nog nooit was gebeurt, maar waar ze erg veel interesse in hadden. In Wenen vonden ze het een beter idee om het eerst in Ljubljana te proberen, want als het niet zou werken zou het beter daar mis kunnen gaan dan in Wenen zelf. Gelukkig ging het allemaal goed!

Net als Krakow kent ook Ljubljana een legende met een draak in de hoofdrol. De legende gaat over Jason, de zogenaamde stichter van Ljubljana, die toevallig ook nog een draak had gedood. De draken worden nu afgebeeld op de brug en de legende gaat dat als een maagd de brug oversteekt, de draken met hun staart gaan zwiepen.

Ljub3.JPG

Franciscan church

Deze kerk staat op het hoofdplein van Ljubljana (en als je het plein ziet denk je: huh, hoofdplein? Het is niet te vergelijken met de Dam in ieder geval). Natuurlijk erg interessant dat hij roze is. In de cirkel vóór de kerk zie je dat het nat is. Precies boven deze cirkel hangt een sprinkler met ‘Ljubljaans’ water, zoals het zelf noemen. Erg lekker om in de hitte onderdoor de lopen, want het water is ijskoud.

Ljub5

Galerija Emporium

Vlak naast de kerk is dit warenhuis te zien. Ljubljana was erg onder de indruk van de Weense architectuur en heeft dit dan ook gebruikt als inspiratie voor dit gebouw. Van binnen schijnt het ook erg indrukwekkend te zijn. Graag vestig ik nog even de aandacht op het beeld dat bovenop het gebouw staat. Ook hier hoort namelijk een grappig verhaal bij:

De persoon op het dak is Hermes, beschermer van de dieven. Als je wat inzoomt, zie je dat hij zijn linkerarm uitstrekt. Eerst had hij daar een grote zak geld in, maar die werd gestolen. Aangezien hij de beschermer is van de dieven, zijn zowel de dief als de zak geld nooit teruggevonden.

Ljub6

Verzekeringsfraude

Ik kan me voorstellen dat je denkt: waar kijk ik precies naar op deze foto (ook sorry voor de kwaliteit, hehe). Kijk even naar dat gebouw in het midden… In 1895 was de meest recente aardbeving, die praktisch alle gebouwen in de stad vernielde. Behalve dit gebouw. Echter, de eigenaar moest toekijken hoe de verzekering geld uitkeerde aan alle andere eigenaren, die veel mooiere gebouwen neerzetten dan hij had! Hij wilde dat ook! Dus hij vernielde zijn eigen gebouw en klopte bij de verzekering aan. Het lukte hem om ook geld los te krijgen en zijn gebouw ook op te knappen.

Ljub7

Preseren Square

Het hoofdplein waar de roze kerk aan staat, heet ‘Preseren Square’. Je ziet Preseren op deze foto: het was een beroemde dichter in Ljubljana. Zijn muze was Julia, en haar standbeeld zie je (in het ieniemienie) aan de andere kant van het plein, zodat hij nog naar haar kan kijken.

Boven Preseren zie je echter ook een vrouw, en als je goed kijkt zie je dat ze deels naakt is. De roze kerk zit naast dit standbeeld en de priester/bisschop vond dit echt niet kunnen. Hij klom omhoog en bedekte haar. Maar… iemand anders klom ook omhoog en kleedde haar weer uit. Dat werkte dus niet. Inmiddels is er als oplossing bedacht dat er bomen om de kerk heen zijn gepland (zie de eerste foto), zodat de kerkgangers niet direct zicht hebben op het beeld. In de winter wordt gezegd dat ze maar gewoon beleefd moeten zijn en naar beneden moeten kijken als ze naar buiten lopen.

Het werk van Plecnik

Dé architect in Ljubljana was Plecnik. Kom je een brug tegen (op de drakenbrug na), dan is die zeer waarschijnlijk door Plecnik ontworpen. Ook de bekende universiteitsbibliotheek komt van zijn hand. Ik ga niet in op al zijn werk, maar wel op zijn project ‘markthal’ (rechts). Hier is hij namelijk in 1940 mee begonnen, wat in Europa natuurlijk een opmerkelijke periode is. Vanwege de Tweede Wereldoorlog kon Slovenië niet veel: ze werden aan alle kanten omsingeld (niet gebombardeerd), dus eigenlijk begonnen mensen zich een beetje te vervelen. Plecnik kreeg het voor elkaar om genoeg vrijwilligers bij elkaar te sprokkelen om de markthallen te bouwen.

Geschiedenis van het christendom

De christelijke kerk (dus niet die roze) heeft een prachtige deur: hij beeldt de geschiedenis van het christendom in Slovenië uit. De artiest heeft zijn eigen hoofd echter ook in het kunstwerk gestopt (helemaal rechts onderin). Als je over zijn neus wrijft, zou dat geluk moeten brengen.

Naast deze 7 punten vind je een heleboel leuke restaurantjes, cafeetjes en winkeltjes in het centrum van Ljubljana. Wat winkels betreft zijn er de standaard ketens zoals Zara en H&M, maar ook een aantal kleine winkeltjes van zelfstandig ondernemers. Echt heel leuk om eens bij naar binnen te lopen!

12 thoughts on “Ljubljana: 7 dingen om te checken

 1. Ljubljana is echt fantastisch. Je noemt hier alle toeristische hotspots, heb je ook het nachtleven of “Underground Ljubljana” gezien? NEE? Dan raad ik je aan echt nog een keer terug te gaan! Lj biedt zoooooveel meer dan hier in jouw blog staat, het is ook een hele verrassende stad en wordt wel eens LjubljAmsterdam genoemd…

  Liked by 1 person

  1. Echt helemaal mee eens hoor, Ljubljana heeft nog veel meer! Er komt sowieso nog een aparte post over Metelkova en ik had ook zeker nog wel een artikel kunnen schrijven over leuke restaurantjes, barretjes en uitgaansgelegenheden, maar daar heb ik totaal geen foto’s bij (en ik was er op die momenten ook niet mee bezig om de namen van de plekjes te onthouden, haha).

   Dus je hebt helemaal gelijk dat Ljubljana meer is dan dit, maar ik heb er helaas geen materiaal voor om het nog apart te belichten, helaas. Inderdaad maar een keer terug, vind ik helemaal niet erg! 😉

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.