5 dingen om te doen in Triëste

Triëste is een Italiaanse stad, heel dicht bij de Sloveense grens en niet ver van het bekendere Venetië. Opvallend aan de stad is vooral dat het enorm bergachtig is: toen ik de oude mensen de steile straten op en neer zag lopen was ik erg blij voor mijn eigen opa en oma’s dat Nederland wat vlakker is.

Als je vaker in Italië komt, dan zal je wellicht opvallen dat Triëste niet de typische Italië-vibes heeft. Dat komt omdat deze havenstad nogal eens van ‘eigenaar’ is gewisseld. De Oostenrijkers (Habsburgse rijk) hebben hun stempel op de stad gedrukt: op veel plekken zul je dan ook met gemak apfelstrüdel kunnen krijgen! Voor ons wel interessant om te ontdekken dat zelfs deze stad – die we  vooral hadden uitgekozen omdat hij makkelijk op de route lag – connecties heeft met andere steden waar we zijn geweest.

Trieste2

Piazza dell’Unita d’Italia

Het hoofdplein van de stad en erg indrukwekkend! Straatartiesten treden regelmatig op onder de bogen – zeker leuk om langs te lopen. Ook bevinden zich hier vele terrasjes waar je lekker neer kunt strijken.

Koffie

Triëste is dé koffiestad! Er bevindt zich een heus koffiemuseum in de stad – waar ik erg benieuwd naar was – maar helaas bleek die volledig gerenoveerd te worden in de periode dat wij er waren. Je kunt natuurlijk wel altijd genieten van een goede kop koffie of een cappuccino in een van de vele cafeetjes. Het koffiemerk Illy komt hier trouwens ook vandaan.

Omhoog naar kathedraal San Giusto

Loop vanaf Piazza dell’Unita een stukje omhoog, langs een Romeins Amfitheater wat ook zeker de moeite waard is om even te bekijken. Trek goede wandelschoenen aan, want de straten zijn hier echt heel steil! Als je dan eenmaal boven bent zul je zien dat het de moeite waard is: je kunt niet alleen de kathedraal bekijken, maar ook de opgravingen die ernaast te bewonderen zijn én je hebt een prachtig uitzicht over de stad.

Trieste1

Voetjes in het water

Triëste is een havenstad, dus de kust in het centrum is niet geschikt om het water in te springen. Er zijn echter wel kleine trappetjes waardoor je in een inhammetje kunt zitten en je voeten in het water kunt laten bungelen. Je hebt dan uitzicht op de vele zeilbootjes in de verte, ik vind het altijd wel een rustgevend gevoel!

Tip: verwacht geen zon-zee-strand vakantie in (de buurt van) Triëste. Italianen liggen blijkbaar graag op de stenen met hun handdoek. De weg/stoep langs de kust lag vol zonnende mensen, maar comfortabel zag het er niet uit.

Canal Grande

Dit doet natuurlijk wel een beetje aan Venetië denken… Dit plekje is het mooiste om ‘s avonds te zoeken, vanwege de sfeer die er dan hangt. Er zitten vele terrassen omheen, zodat je optimaal van het uitzicht en het ondergaande zonnetje kunt genieten. Kom je er overdag, dan is de kans groot dat marktkoopmannen hun waren aan je proberen te verkopen.

Ons hoogtepunt hier was echter een bezoek aan Miramare. Misschien bekend van het kasteel, maar Miramare heeft nog meer te bieden. Binnenkort verschijnt daar een apart artikel van op de blog.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.