Traboules in Lyon

Het fenomeen van de traboules had ik nooit ontdekt als we geen tourguide hadden gehad in Lyon. Dan had ik de bordjes met de gele leeuw gezien als ‘iets wat waarschijnlijk wel iets betekent, maar waar ik zelf geen idee van heb’.

Een traboule is een verborgen doorgang tussen twee straten. Je moet een deur door, wat je het gevoel geeft dat je bij iemand naar binnen stapt. De doorgang is vaak een krappe steeg tussen hoge gebouwen, met regelmatig een leuk binnenplaatsje. Het gekke is: het is privéterrein en op die manier krijg je echt de lokale sfeer goed mee. Je loopt letterlijk tussen de huizen van de locals door.

Traboule2

Lyon heeft 500-700 traboules. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was dit ontzettend handig, want de traboules zijn verborgen en op die manier konden mensen ongezien van de ene naar de andere kant van de stad. Een deel van de traboules is inmiddels open voor publiek, zoals ‘De lange Traboule’:

Traboule1

De lange ‘traboule’ of ‘passageway’ loopt door 4 verschillende gebouwen en binnentuinen, en linkt Rue Saint-Jean met Rue du Boeuf. De eigenaren en de locale authoriteiten hebben een overeenkomst getekend dat de ‘traboule’ open is voor publiek gedurende de dag en dat ze hem schoon zullen houden.

Lyon heeft een ‘traboule kaart’, waarop je alle publieke traboules kunt vinden. Soms loop je er toevallig langs: let op de gele leeuw met de pijl, want dan bevind je je naast een traboule! Als je er niet op let loop je er zo voorbij, want je moet in veel gevallen op een knop drukken om deuren open te kunnen duwen.

Het grootste gedeelte van de traboules is echter verborgen. Onze tourguide had het tot zijn hobby gemaakt om die te ontdekken en het is hem inmiddels al een aantal keer gelukt. Er zijn daar natuurlijk geen ‘publieke’ knoppen om deuren te openen, dus wat je dan moet doen is gebruikmaken van de ‘postbodebel’. De postbode kan namelijk tot een uur of 1 ‘s middags de binnenplaatsjes op in Lyon, doordat gebouwen een ‘postbodebel’ hebben die toegang verlenen. (Op zich trouwens best handig!). Onze gids gebruikt deze bel dus om te kijken of er stiekem traboules liggen! Een aantal van zijn ontdekkingen heeft hij ook meegenomen in zijn tour, erg leuk!

Onze tour hadden we geboekt via FreeTours. Het VVV geeft ook trabouletours, al heb ik het vermoeden dat die alleen langs (en door) de publieke traboules komt. Alsnog het uitzoeken waard denk ik, want je krijgt wel een stuk meer mee van de prachtige architectuur waar je tussendoor loopt!

Ik krijg zelf echt speurtochtgevoelens van de traboules, haha. Had jij er al eens van gehoord of heb je ze misschien al ontdekt?

 

2 thoughts on “Traboules in Lyon

  1. Jaa, zo leuk! Ik was in juni in Lyon en heb er zelf een aantal ontdekt. Online staan er ook adressenlijsten. Op mijn laatste dag deed ik nog een Freetour en toen bleek toch wel dat de gids dat een stuk beter kon dan ik, haha. Een tour doen, is denk ik wel een aanrader voor wie de traboules wil ontdekken 🙂

    Liked by 1 person

    1. Wat leuk dat je er ook bent geweest! En helemaal mee eens, zelf ontdekken is leuk, maar tours weten vaak net iets meer en kiezen de leukste voor je uit! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.