WOII in Budapest

Budapest is een ontzettend leuke stad. Er is heel veel te doen, er zitten heel veel leuke tentjes om wat te eten, het nachtleven is groot, het is goedkoop, … Budapest kent echter ook een andere kant: de geschiedenis laat namelijk zien dat het niet altijd feest is geweest in de Hongaarse hoofdstad.

Te beginnen bij dit standbeeld. Als je het alleen maar ziet staan kun je er vast niet zoveel mee, maar als je het verhaal erachter hoort is het ineens erg interessant. Het is namelijk een erg controversieel monument.

De vogel bovenin stelt Duitsland voor ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, en de aardsengel Gabriël beeldt Hongarije af. De vogel valt de engel aan, ofwel: Duitsland is slecht en Hongarije valt niks te verwijten, alsof Hongarije enkel slachtoffer was. Maar dat is niet helemaal het geval. De leider van Hongarije sloot namelijk een dealtje met Hitler: ze zouden aan Duitse kant meevechten in ruil voor landbehoud.

PestJoods2

Het monument doet dus ten onrechte vermoeden dat Hongarije onschuldig was tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat levert veel protest op. Mensen hebben brieven geschreven en spullen achtergelaten, waarmee ze hun boosheid uiten. Op een van de briefjes hierboven staat: “My mother was killed in Auschwitz. Thank you, Archangel Gabriel”. Kortom, mensen spotten met de onschuld die Hongarije hier probeert af te spiegelen.

Ik ben blij dat ik deze uitleg erbij heb gekregen, het monument kreeg daardoor een betekenis die ik er zelf nooit bij zou hebben gedacht.

PestJoods4

Hierboven een tweede monument: de schoenen op de oever van de Donau. Omdat Hongarije omsingeld werd door Rusland, konden ze weinig tot geen Joden deporteren. Dat zorgde ervoor dat men de Joden in Budapest zelf om het leven bracht, en wel op gruwelijke wijze. De Joden moesten zich volledig uitkleden en op de oever van de Donau gaan staan. Ze werden doodgeschoten, vielen in de rivier en hun lichamen werden meegenomen door het water. 3.000 Joden zijn op deze manier omgekomen. Verschrikkelijk…

Een positiever weetje hierbij, is dat de toenmalige Zweedse ambassade precies tegenover deze plek zat. Zij hebben zich ingezet om Joden te redden en zijn hier gelukkig af en toe ook in geslaagd.

Wat vind jij?

Heel eerlijk? Deze verhalen doen voor mij wel wat afbreuk aan de schoonheid van de stad. Natuurlijk is de Tweede Wereldoorlog lang geleden en zijn de verantwoordelijken er allang niet meer (aan de macht), maar het feit dat er nog steeds een monument staat dat de onschuld doet vermoeden vind ik wel een beetje laf. Daar staat wel tegenover dat het protest van de mensen – dat onder het monument wordt neergelegd – mag blijven liggen, maar toch… Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt, verandert dit jouw beeld van Budapest/Hongarije?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.