SUP in Ljubljana

Ons hoogtepunt in Ljubljana: SUP (stand up paddling) door de Ljubljanica rivier! Hoewel ik met knikkende knieën mijn board op ging, voelde ik me uiteindelijk fantastisch.

Wij hadden het SUPpen geboekt via BananaWay SUP. Zij bieden twee soorten paddletochten aan: eentje door het centrum van Ljubljana en een ‘into the wild’-tocht, die wij hadden gekozen (al viel dat wilde wel mee hoor).

We hadden gekozen voor ‘into the wild’, omdat we al veel steden hadden bezocht en het wel lekker vonden om even de natuur in te gaan. Daarnaast hadden we in de middag een ‘free tour’ gepland door het centrum, dus om nou een dubbele tour te doen… Al kan ik me goed voorstellen dat je er heel anders naar kijkt vanaf het water hoor!

LjubSUP3

Je begint het SUPpen op je knieën: zo kun je eerst even voelen hoe je moet peddelen, sturen en remmen. Best prettig, haha. We kregen er een korte uitleg over en daarna mochten we proberen om op te staan. Dat voelt onwennig in het begin! Niet normaal, ik wist niet dat mijn knieën zo konden trillen. Gelukkig ging het steeds soepeler en begon ik te genieten van de natuur. Zo grappig hoe lieflijk Ljubljana is: ik schreef daar al eerder over, maar je zit dus ook zo in de natuur! We hebben eendjes gezien, waterratten en zelfs schildpadden.

Wij hadden het geluk dat we de enigen waren: zo kon de gids zich aanpassen aan ons en wat wij wilden. We vonden het leuk om wat foto’s te hebben (dat zit trouwens bij de prijs inbegrepen, via WeTransfer krijg je een aantal foto’s toegestuurd), maar dat bleek wel wat lastig. Dan moet je namelijk wel met je boards precies naast elkaar komen en zoals op de eerste foto te zien is had ik daar wat moeite mee, haha.

LjubSUP2

Volgens de gids is het gebruikelijk dat er altijd wel iemand in het water valt. Wij wilden dat een beetje voorkomen, want de rivier is – tegen verwachting in – niet zo heel schoon. Ze liet ons yoga doen op de boards, we moesten opdrukken, maar we vielen er niet in. Jammer voor haar, haha. Het scheelde ook dat er weinig boten waren op het stuk waar wij gingen SUPpen. In het centrum heb je nog veel rondvaartboten, kano’s en dat soort dingen, waardoor je én heel goed moet sturen én er golfslag gecreëerd wordt die je balans verstoort.

Het leuke van zo’n privé tour – mits je een leuke gids hebt – is dat je de gids veel kunt vragen over de stad of het land. Zo vertelde onze gids dat zij eigenlijk liever had gezien dat het kapitalisme nooit op was komen rukken: tijdens het communisme had iedereen tenminste werk en een dak boven zijn hoofd. Heel interessant om ook zo’n geluid te horen, aangezien de gids van de middagtour juist weer niet te spreken was over het communisme.

Ik raad je dit absoluut aan! Het is misschien wat prijzig, maar zo leuk om te doen! De tocht duurt ongeveer 1,5-2 uur en heb je minder tijd dan wij hadden, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de centrum-variant te doen.

Lijkt het jou wat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.