Budapest: dé highlights van Buda

Eerder verschenen er artikelen over Pest; vandaag zoom ik in op de andere kant van de Donau. Buda. Pas op het moment dat de stadsdelen konden worden samengevoegd door bruggen, werd het 1 geheel. Daarvoor was ook Buda een afzonderlijke stad.

Het zal je al snel opvallen dat Buda een stuk heuvelachtiger is dan het plattere Pest. Op een van de heuvels ligt het prachtige paleis: de Burcht van Buda. 2 andere dingen die je gezien móet hebben zijn Matthias Church en het Fisherman’s Bastion. Ik zoom op alledrie deze highlights in.

Buda1

Burcht van Buda

De burcht is gigantisch: hij bestaat uit meerdere gebouwen en allerlei straatjes er tussenin. In de 13e eeuw werd er al een eerste burcht gebouwd, maar door de geschiedenis heen werd er het een en ander vernietigd (bezetting door de Turken, gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog). Uiteindelijk bleek dat niet eens zo heel erg te zijn: men vond nog ruïnes uit de Middeleeuwen, die deels nog konden worden gebruikt. Inmiddels is de burcht weer volledig hersteld en is een deel van de gebouwen ingericht als museum.

Matthias kerk

Ook de kerk werd in de 13e eeuw gebouwd, maar pas in de 15e eeuw afgemaakt onder koning Matthias. In de 16e eeuw kwamen de Turken echter naar Budapest (vandaar dus ook de badhuizen in de Hongaarse hoofdstad), die van de kerk een moskee maakten. Een deel van het interieur werd hierbij vernield.

In de 19e eeuw ging er een architect aan de slag om de kerk zijn neogotische uitstraling te geven (die het nog steeds heeft). De gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgden er ook in de kerk voor dat het deels werd verwoest. Wat ik er zelf eigenlijk grappig aan vindt, is dat – en dat gold ook voor de kerk – tijdens de wederopbouw vooral de 1e bouwstijl weer werd teruggebracht. Het dak bijvoorbeeld, is iets wat onder koning Matthias al zo was neergezet.

Nog een extra leuk weetje: in 1867 werden Frans-Jozef en Sissi hier tot keizerspaar gekroond. Weer een stukje Wenen, waar we eerder waren, in Budapest gevonden!

Buda3

Fisherman’s Bastion

Ik had eigenlijk gedacht dat dit al een heel oud bouwwerk was, maar dat is niet het geval. Het bastion werd namelijk aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en was in 1901 pas klaar.

Waar de naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het van de vissers komt – die beneden visten – en die hier hun markt hielden. Een andere verklaring kan zijn dat dit deel van de burchtmuur vroeger werd verdedigd door vissers.

Je kunt het Fisherman’s Bastion gratis in. Er is ook een betaald gedeelte, maar dan kom je maar zo’n 5 meter hoger dan wanneer je gratis naar binnen gaat. Niet echt de moeite waard dus. Vanuit het Bastion heb je een prachtig uitzicht over de Donau en over Pest: je hebt een fantastische locatie om het parlementsgebouw aan de overkant van de rivier op de foto te zetten! Uiteraard is er ook horeca te vinden: in het bastion zit een café om even lekker een kop koffie te kunnen drinken.

Op een pleintje voor het Bastion staat ook nog een standbeeld van St. Stephen. Je weet wel, die koning van wie de rechterarm in de St. Stephen’s Basiliek ligt (zie: artikel over Pest).

Buda4

Ben jij al eens in Budapest geweest? En wat vond je leuker, Buda of Pest?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.